21 Ekim 2011 Cuma

tamiami trail



Miami ile tampayi biribirine baglayan "Tammy- ammy" diye telafuz edilen bu yol toplamda 264 mil uzunlugundadir ve soylemesi hakikaten zevklidir. Bu yol naples in de icinden gectiginden bizim gps surekli cok guzel bir ritimle "tammy- ammy" dediginden ben cok sevdim. Biz bu yolun naples miami arasini "everglades national park" in tam kalbinden gecen kismini katettik. Bu yol yaklasik 100 mil ama hakikaten dunyanin en enteresan milli parklarindan birinin icinden gectigi icin uzerinde yapacak cok sey var.

Yol 1923 de yapilmaya baslanmis ve amerikadaki diger yollarin aksine tek gidis ve tek donusten olusuyor. Tamiami, yol uzerinde bir cok koyunu de gorebileceginiz kizilderilerin kontrolunde, yani her turlu hiz, yol kuralllarina istisnasiz uymak gerekiyor, nitekim kizilderililer bu konuda acimasizlar. Es keza tutuklanacak olursaniz kurtulmaniz bayagi zormus. Yol boyunca milli parkin info centerlari mevcut, ama arabadan elinizi uzattiginiz anda sinek saldirisi basliyor, muhakkak sinek kovucu kullanmak lazim, keza buranin sinekleri naplesinkilere de benzemiyor, bambaska sekillere sokabiliyorlar vucudunuzu. Bu dinlenme tesislerinde tuvalet, soft icecekler, kucuk bir hediyelik dukkani ve parkla ilgili bilgiler mevcut. 






Bir de aralarda kizilderili tesisleri var,biz miccosukee diye bir yerde durduk, kazikci ve suratsiz kizilderiler tarafindan isletilen bir tesis. 500 dolara etek satiyorlardi, orijinal kizilderili isiymis, insan icinde giyilmez. Kendileri gecimlerini genel olarak turizmle sagliyorlarmis, yol uzerindeki tesisleri ve airboat turlari haric bir de otel ve kumarhaneleri varmis.








Neyse buraya kadar gelmisken bir airboat turuna katilmadan donmeyelim dedik ve naplestan miamiye dogru giderken shark valleyi gectikten sonraki ilk soldaki tesiste durduk. Adini not etmeyi unutmusum, bu sefer akillilik edip sinek kovucumuzu bastan arabadan cikmadan surduk. Kisi basi 15 dolar olan ucretimizi odedikten sonra tekneyi beklemeye basladik ve o sirada yeniden gunes acti, bir hava ne kadar sicak olabilir ben miami de ogrendim. Neyse bindik ve yaklasik 45 dakika suren super eglenceli turumuz basladi, ilk basta bayagi tedirgin bir sekilde simsiki tutunmustum ama 5 dakika icinde gayet rahat sagin solun fotografini cekiyordum. Kaptan hem airboati kullanirken, bir yandan da timsahlari gozluyordu, bir tanesinigorunce de bizi dibine kadar yaklastirdi timsahin. Evet belgesellerdeki o suyun icinden bir anda firlayan timsahi gercekten gorduk, cok heyecanliydi. Bir de bizi batakligin ortasinda bir kizilderili koyune goturduler. Ben surekli kafamdan asagi su dokmekten ve sagimdaki solumdaki timsahlara ciglik atmaktan pek bir sey anlamadim orada. Her yerde timsah vardi, ama her yerde, oylece duruyorlar suyun icinde. Folridada bir milyonun uzerinde timsah yasiyor ve nadir de olsa insanlara saldiriyorlarmis. Belediyenin timsah timi varmis, evinize, havuzunuza, bahcenize girdiginde arayip cagiriyormussunuz. Enteresan bir durum. 




Neyse gunes ve ruzgarin etkisiyle 45 dakikada istakoz gibi yandiktan sonra biraz da yavru timsahlari sevdik ve oradan ayrildik. Kesinlike amerika seyahatinin en degisik deneyimlerinden biriydi. Neredeyse ucarak sazliklari uzerinden giden airboatin uzerinde, altinda timsahlarin oldugunu bilerek gezmek cok cok heyecanliydi. Kisa bir sure daha arabamizi miami beache dogru surduk ve okyanusla bulustuk. Miami yazisi yakinda...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder