20 Ekim 2011 Perşembe

naples





naples, bataklığın tam ortasında insan yapımı bir vaha. swfl (south west florida) nın gözbebeği, güzel ve genç (kimsenin kaç yaşında olduğu anlaşılmıyor) insanların yaşadığı zengin bir şehir. miamiden doğuya doğru bir paralel çizgi çizdiğinizde karşınıza gelen yer. genel olarak bir tatil yeri havasında, neredeyse tamamen lüks sitelerden oluşuyor. İnsanlar sanki calismiyor, surekli spor kiyafetlerle gezip, her yerde kosuyorlar.

Naples, iklim olarak ekim - mayis arasi ziyaret edilmesi gereken bir yer, agustos sonu hava kapali olmasina ragmen inanilmaz bir sicak vardi. Disarida pek fazla gezemedik, cunku gunes actigi anda acik alanda durmak neredeyse imkansiz, dolayisiyla sehrin bilumum starbuckslarini ziyaret ettik, ucretsiz internet, ucretsiz tuvalet ve kahve, daha ne ister ki bir insan 35derece les gibi nemli bir ortamda.

Naples'ta bir arkadasimizin evinde kaldik, amerikaya, saat duzenine alismamiz acisindan bize cok iyi geldi, buradan bir kez daha tesekkur ederiz. Naples'ta apartman yok, herkes butcesine gore bir villada yasiyor. Her yerde siteler var, sitelerin icinden ise nehirler - kanallar geciyor, kanallarin icindense timsahlar... Ancak emlak fiyatlari istanbul ile kiyaslandiginda oldukca ucuz, guzel bir site icerisinde havuzlu, garajli, verandali, 3 oda bir salon villayi 200 - 250 bin dolar civarina satin alabilirsiniz. Kaldi ki, bir de halk isi evler var, prefabrigin duzgunu diyelim, onlarin fiyatlari oldukca uygun. İnsanlar genellikle evcil hayvan besliyorlar, zaten sokaklarda kedi kopek yok, timsah var, baykus var, degisik tropik kuslar var, her yerde kertenkeleler ve devasa sinekler var. O yuzden muhakkak bir sinek kovucu edinmek lazim, kaldi ki. Bizim gibi alisik degilseniz arkasindan bir de spreye ragmen sokulursaniz alerji ilaclarindan almak lazim, cunku abartmiyorum, kollarimda gunlerce gecmeyen golf topu buyuklugunde sislikler olustu.

Golf topu deyince, naples'ta neler yapilir? Oldukca genis bir golf turizmi var, dedigim gibi hersey batakligin uzerine yapay olarak yapilmis. Herkes illaki bir kulube uye. Bir de balikcilik turizmi yaygin, teknelerle balikcilik turlari var bolca. Garip garip tema eglence parklari mevcut tum swfl de. Bir cok sey ailelere yonelik, sanki yeni bir sehir kurulmus ve insanlar reklamlarla oraya cekiliyormus izlenimi verdi bana. Muhtemelen oyle degildir ama biz bu kadar herseyin yeni olmasina alisik degiliz herhalde ondan oyle dusundum.

Peki biz neler yaptik, dinlendik... Kesinlikle dinlendik, oldukca konforlu bir evde kaldigimizdan tatilden keyif almaya basladik,surekli uyumaya calismaktan, etrafi gezmeye terfi ettik. Neredeyse bir tam gunu outlette magaza gezerek ve alisveris yaparak gecirdik. Miromar outlets, izmitteki outlet modelinde bir alisveris merkezi, haftaici oldukca sakindi de, tum magazalari gezdik. Sevgilim uzerine olan bir suru seyden secerek alisveris yapti, ki bu onun gibi uzun boylular icin turkiye de pek mumkun degil. Ama bana gore fiyatlar pek ucuz degildi, turkiyedeki bir cok magazada ben daha ucuza bulabiliyorum ayni urunleri, amma velakin, is kozmetige gelince iyle olmadi. İnanilmaz ucuzdu hersey, butun magazayi almamak icin zor tuttum kendimi, oradayken de turkiye de hediye ederim diyordum aldiklarimi, ama buraya gelince hic birine kiyamadim valla. Aksamlari disari cikmadik hic, evde oldukca keyifli ve rahat bir ortam vardi, bir de miamiye esas gelis amacimiz olan isleri de organize etmemiz gerekiyordu, boylece fazla yorulmadan gunleri de atlatmis oluyorduk.








Ertesi gun yine bir starbucks bulup kahvalti yaptiktan sonra, vallahi eger su starbuckslari bulamasaydik ac kalacaktik herhalde, sabah kahvaltisinda kizarmamis, yagsiz bir seyler yemek - cornflakes haricinde - neredeyse imkansiz. Starbucksta panini ekmeginin arasinda mozarella, kurutulmus domates ve taze feslegenden olusan sandvic bizim kahvalti kurtaricimiz oldu. Neyse kahvaltidan sonra "everglades wonder gardens" a gittik. Evet normalde hayvanlarin tutsakligina karsiyimdir, yunus parklarina gidenlere bir dunya laf ederim ama isin ucunda dunyanin bir ucunda timsahlari yakindan gormek vardi, gittik. Giris ucreti kisi basi 15 dolar ve rehber esliginde geziliyor. Giristeki gorevli hemen sinek kovucu sprey surup surmedigimizi sordu, hayir diyince de hemen bize bir mendil satti. Basta gene kaziklaniyoruz zannetttim ama Allah razi olsun kendisinden, eger onu surmeseydik halimiz nice olurdu. Sinekler sizi resmen yiyor, yanimizda gezen bir gariban beyaz avrupali cocuk resmen renk degistirdi sinek isiriklarindan. Bu bahcede sadece floridaya ozgu hayvanlar var, cogu sicaktan mayismis olsalarda... Florida panteri, flamingolar, tabi ki bolca timsah, bir saskin su samuru molly, florida ayisi, cins cins yilan, kaplumbagalar, geyikler, ve bir suru kus . Kucuk timsahlari sevmenize imkan taniyorlar. Sevgili rehberimiz onlari kucagina aliyor ve siz de onlari cici diye seviyorsunuz, ne kadar buyunce canavara donusecek olsalar da...





Oradan cikinca gulfshore blvd dan dolanarak 3rd street denilen naples in unlu caddelerinden birine gittik, degisik luks, tasarim magazalar vardi, ancak o sirada gunes actigi icin disarida durmamiz imkansiz hale geldi ve ilk onumuze cikan restoranta girdik, durduk yere acikmadigimiz halde ogle yemegi yedik ve bir baska unlu cadde olan 5th e gittik halen hava cok sicak oldugundan arabayi starbucksa yakin bir yere park edip kendimizi starbucksa attik. Bu arada amerikadaki starbuckslarda turkiyedeki gibi bir suru masa yok ancak 3- 4 tane var herbirinde, neyse 5th dekinde super rahat koltuklara kurulduk ve oturmamizdan 5 dakika sonra inanilmaz bir yagmur bastirdi ve orada mahsur kaldik. boat tura katılacaktık, o yüzden yağmur dinene kadar orada oturduk, amerikanın bir ucundaki düdük kadar cafede bizden başka türk bir ailenin daha olması enteresan bir tesadüftü. 



boat tura katılmak için önce old naples seaport a gittik, orada in ve cinin top oynadığını gördükten sonra tin city e yönümüzü çevirdik, oraya gittiğimizde de teknenin 5 dakika önce ayrıldığını öğrendik ve şöyle bir tur atıp kısmetimize küstük. bir ara da venetian bay denen yerde yunuslara baktık ve kumsala inip güneş çıkana kadar hafif bir yürüyüş yapıp kendimizi naplesin kana aç sineklerine yeniden sokturup eve döndük. naples da 3 gece 2 gün böyle geçti, daha sonra miamiye geri doğru yola çıktık ama bu sefer farklı bir yoldan onu da başka bir postta yazarım. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder