22 Kasım 2011 Salı

Vee new york city!!!



Once kasirga oldu, ucagimiz iptal edildi, sonra inatla gittik ama bu sefer yagmurdan siriksiklam olduk, kucucuk bir otel odasina tikildik ama soyleyecek esasinda hic bir kotu sozum yok new yorkla ilgili. Rafetin de dedigi gibi " burasi new york amerika!!! " dondugumden beri tekrar ne zaman gidecegimin planlarini yapiyorum, ki su anda mayis sonu gibi gorunuyor. Ogrenciyken gitmedigime bin pisman oldugum bir sehir new york, muhakkak herkes hayatinin bir bolumunu orada gecirmeli, ayni hisleri istanbula karsi da duyuyorum tabi. Bu sehirler bana gore icinden gecilip gidilecek yerler, bir omur yasanacak yerler degil. Guzel bir deneyim katar insana new yorkta yasamak, heyecanli bir kere, gosterisli. Neyse sadece 4 gun kaldik ama o kadar kalabaliga ragmen bir karmasa yoktu sehirde. 

Bir kere cok duzenli bir sehir ve de duz. Olabildigince yuruduk o yuzden, cenimdeki adim sayar her gun en az 20000 adimi devirdi. Manhattan in chelsea mahallesinde kaldik biz. Oteli ayri bir post olarak yazacagim. Her gun tek tek ne yaptigimizi yazmaktansa spesifik etkinlikleri ayri basliklarla yazayim, yoksa bitiremem nyc yazisini hic bir zaman.



Genel hatlariyla manhattan i anlatacak olursam, ki biz her tarafini genis genis gezmedik, bir cok yeri sadece otobusle gezdik ki onu da ayri bir post olarak yazacagim. Bence new york sokaklarinin ve parklarinin keyfinin cikarilmasi gereken bir sehir. Biz gittigimizde hava sicakligi gayet guzeldi ama eminim ki new yorklular kisin da surekli parklarda vakit geciriyorlardir. Cogu calisan ogle yemegini satin alip ( marketlerden sandvic, seyyar yunanlar ve hotdogculardan, v.s. ) yol kenarinda kaldirimlarda ya da parklarda banklarda yiyor. Tabi ki guzel restoranlar da mevcut ama unutulmamasi gerekn en buyuk ayrinti, manhattan oldukca pahali bir yerlesim. Bir afiste gordugume gore manhattana gelen bir turist gunde ortalama 270 dolar harciyormus, ki otel ucreti dusunulunce oldukca makul bir tutar cikarmislar. 

Ulasim icin elbette cok gelismis bir metro agi mevcut, tek binis 2,5 dolar ama aylik, haftalik sinirsiz falan gibi daha uygun alternatif biletler mevcut. Biz sadece 10 dolarlik bir kart aldik ve 2 kisi sadece 2 kez bindik, onda da yuruyemeyecek kadar yoruldugumuz icin. Biz ulasim icin ayaklarimizi kullandik genelde, bir de citysightseeing otobuslerini. Kaldigimiz otel, times meydanina da, central parka da yurume mesafesindeydi, dolayisiyla ulasim sikintisi hic cekmedik. Ama soylemekte fayda var, taksi bulmak tam bir iskence, insanlarin bos taksi bulmak icin bayagi caba harcadigina tanik oldum. Ha bir de cekcekler var, genellikle central park icinde olsalar da manhattanin icinde de ulasimi onlarla saglamak lazim, aklinizda bulunsun bu cekcekleri suren cocuklarin cogu turk. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder